نگهداری از دوربین های مداربسته، ضامن افزایش طول عمر مفید این تجهیزات و به تبع آن، سیستم نظارتی و امنیتی شما خواهد بود. برای دستیابی به این موضوع روش‌های متعددی وجود دارد. پس از خرید و نصب دوربین مداربسته، نخستین گام، تعیین دقیق نوع آسیب یا مشکلی است که قصد نگهداری از دوربین های مداربسته در برابر آن را دارید.

به عنوان مثال، راهکارهای پیشگیری از سرقت با روش‌های مقابله با نوسانات برق متفاوت است. در این راستا، پرداختن به چالش‌ها و مشکلاتی که کاربران دوربین‌ها و سیستم‌های نظارتی با آن مواجه هستند، حائز اهمیت است. در ادامه، ضمن بررسی این موارد، راهکارهای مقابله با آنها و نگهداری از دوربین های مداربسته و سایر تجهیزات در برابر این آسیب‌ها ارائه خواهد شد.

روش های نگهداری از دوربین های مداربسته

روش های نگهداری از دوربین های مداربسته

روش های نگهداری از دوربین های مداربسته

  • چک و بررسی دوره ای

توصیه جدی متخصصین ما، بازرسی دوره‌ای سیستم مداربسته است. پیشنهاد می‌شود هر شش ماه یکبار، دوربین‌ها، دستگاه ضبط و اتصالات مورد بررسی قرار گیرند. در این خصوص وجود هرگونه خوردگی، پوسیدگی، آسیب‌دیدگی یا باز شدن اتصالات، دقیقاً بررسی و در صورت لزوم، نسبت به تعویض یا تعمیر آنها اقدام شود. همچنین، منابع تغذیه و به ویژه عملکرد UPS یا برق پشتیبان و شارژ باتری‌های آن، به منظور اطمینان از عملکرد صحیح سیستم در شرایط مختلف جوی بازبینی شوند.

  • نگهداری از لنز دوربین مداربسته

لنز دوربین مداربسته به عنوان عضو حیاتی این تجهیزات، وظیفه ثبت تصاویر را بر عهده دارد و در کیفیت نهایی تصویر نقش بسزایی ایفا می‌کند. از این رو، نظافت دوره‌ای و منظم لنز دوربین مداربسته از اهمیت ویژه‌ای در نگهداری از دوربین های مداربسته برخوردار است. دوربین‌های مداربسته، چه در محیط‌های داخلی و چه خارجی نصب شده باشند، در معرض آلودگی‌های محیطی قرار دارند. دوربین‌های نصب شده در فضای باز، به دلیل مجاورت بیشتر با گرد و غبار، نیازمند نظافت مکرر و دوره‌ای هستند. در فرآیند تمیز کردن لنز، لازم است هرگونه لک، گرد و غبار و آلودگی با دقت و ظرافت پاک شود.

  • تعویض به موقع قطعات دوربین های کم کیفیت

تعویض به موقع قطعات دورتعویض به موقع قطعات دوربین های کم کیفیتبین های کم کیفیت

تعویض به موقع قطعات دوربین های کم کیفیت

در صورت مشاهده افت مداوم کیفیت تصویر دوربین مداربسته، تعویض آن پیش از غیرقابل استفاده شدن، اقدامی هوشمندانه است. لزومی به تعویض کل سیستم نیست، بلکه با بررسی دقیق دوربین یا بخش آسیب دیده، می‌توان قطعات معیوب را شناسایی و تعویض نمود. توصیه می‌شود قطعات و لوازم جانبی مورد نیاز از همان سازنده یا فروشنده معتبر تهیه شوند تا از سازگاری سیستم و تداوم عملکرد آن اطمینان حاصل شود. با این کار ضمن صرفه‌جویی در هزینه‌ها، می‌توان به طور موثری به افزایش طول عمر سیستم دوربین مداربسته کمک کرد.

  • بررسی اتصالات دوربین مداربسته

به منظور نگهداری از دوربین های مداربسته، لازم است که تمامی کابل‌های متصل به دوربین‌ها، دستگاه ضبط و مانیتور به صورت دوره‌ای بررسی و از اتصال صحیح آن‌ها اطمینان حاصل شود. در این راستا، علاوه بر اتصالات کابل‌های تصویر، اتصالات کابل‌های برق نیز باید بررسی شوند تا از تامین برق کافی برای تمامی دستگاه‌ها اطمینان حاصل شود. همچنین بررسی منظم کابل‌ها این امکان را فراهم می‌سازد تا در صورت وجود هرگونه پارگی، پوسیدگی یا آسیب‌دیدگی، سریعا نسبت به تعمیر یا تعویض آن‌ها اقدام شود.

لازم به ذکر است که خوردگی یا آسیب‌دیدگی کابل‌ها و کانکتورها می‌تواند منجر به اتصالی و در نتیجه خرابی سایر تجهیزات شود. لذا بازرسی دقیق و دوره‌ای کابل‌ها و اتصالات، نقش بسزایی در نگهداری از دوربین های مداربسته و افزایش طول عمر سیستم دوربین مداربسته ایفا می‌کند.

  • بررسی دوربین های موجود در فضای باز

یکی از عوامل بسیار مهم در افزایش طول عمر و نگهداری از دوربین های مداربسته، نحوه نگهداری و بازبینی منظم آن‌ها به ویژه در فضاهای باز است. توصیه می‌شود دوربین‌های نصب شده در فضای باز به طور دوره‌ای بررسی شوند تا از وضوح تصویر و پوشش کامل محدوده مورد نظر اطمینان حاصل شود. در این بازبینی‌ها، موانعی مانند شاخ و برگ درختان، بوته‌ها و لانه پرندگان که ممکن است به تدریج در دید دوربین ایجاد شوند، شناسایی و برطرف گردند. این اقدام به بهبود عملکرد دوربین و افزایش طول عمر مفید آن کمک شایانی می‌کند.

  • سرویس دوره‌ای منبع تغذیه دوربین

سرویس دوره‌ای منبع تغذیه دوربین

سرویس دوره‌ای منبع تغذیه دوربین

تامین برق دوربین‌های مداربسته و دستگاه‌های ضبط از طریق منبع تغذیه صورت می‌گیرد و این وسیله یکی از اجزای حیاتی در سیستم‌های مداربسته محسوب می‌شود. حفظ و نگهداری منبع تغذیه دوربین مداربسته از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است چرا که کوچکترین مشکلی در عملکرد آن می‌تواند منجر به از دست رفتن تصاویر و حتی آسیب رسیدن به سایر تجهیزات شود.

توصیه می‌شود که به طور دوره‌ای سلامت منبع تغذیه مورد بررسی قرار گیرد و در صورت مشاهده هرگونه مشکل، نسبت به تعمیر یا تعویض آن اقدام شود. این اقدام پیشگیرانه نه تنها از عملکرد صحیح سیستم مداربسته اطمینان حاصل می‌کند، بلکه از بروز خسارات احتمالی نیز جلوگیری می‌کند.

  • استفاده از محافظ به منظور نگهداری از دوربین های مداربسته

برای افزایش طول عمر و نگهداری از دوربین های مداربسته در برابر آسیب‌های احتمالی ناشی از ضربه، سرقت، گرد و غبار و شرایط نامساعد جوی، استفاده از محافظ دوربین مداربسته امری پرکاربرد است. این محافظ‌ها که در انواع مختلف فلزی، پلاستیکی و آهنی تولید می‌شوند، علاوه بر ایجاد پوشش فیزیکی مقاوم، نقش مهمی در جلوگیری از خرابی و سرقت ایفا می‌کنند. نصب آسان و مقاومت در برابر شرایط آب و هوایی گوناگون از دیگر مزایای استفاده از این تجهیزات است. با انتخاب محافظ مناسب می‌توان از دوربین‌های مداربسته در برابر خطرات احتمالی محافظت کرده و به افزایش طول عمر مفید آن‌ها کمک نمود.

  • تامین روشنایی محیط

تأمین نور محیطی مناسب، نقش بسزایی در عملکرد صحیح و کیفیت تصاویر دوربین‌های مداربسته ایفا می‌کند. دوربین‌های مداربسته امروزی اغلب به قابلیت دید در شب مجهز هستند که امکان ثبت تصاویر واضح و باکیفیت را در شرایط کم‌نور فراهم می‌کند. انواع مختلفی از فناوری دید در شب در دوربین‌های مداربسته وجود دارد، برخی از دوربین‌ها از دید در شب رنگی و برخی دیگر از دید در شب سیاه و سفید بهره می‌برند. دوربین‌های مجهز به فناوری IR یا EXIR تصاویر سیاه و سفید را در شب ثبت می‌کنند. در صورت عدم وجود قابلیت دید در شب در دوربین مداربسته، می‌توان از نورافکن برای تأمین روشنایی محیط استفاده کرد.

  • بررسی هارد دیسک

در دوربین های مداربسته، دستگاه‌های ضبط DVR و NVR وظیفه ذخیره‌سازی تصاویر دوربین‌های مداربسته را بر عهده دارند. این دستگاه‌ها با استفاده از هارد دیسک، اطلاعات ویدئویی را ذخیره می‌کنند. تنظیمات مربوط به ضبط و ذخیره‌سازی تصاویر، با توجه به نیازهای کاربر قابل تغییر است. حالت پیش‌فرض ضبط در این دستگاه‌ها،  Overwrite است که در این حالت، با پر شدن ظرفیت هارد دیسک، اطلاعات جدید جایگزین اطلاعات قدیمی می‌شوند.

نکته مهم اهمیت در مورد هارد دیسک‌های مورد استفاده در مداربسته، تفاوت آن‌ها با هارد دیسک‌های کامپیوتر است. هارد دیسک‌های مخصوص سیستم‌های نظارتی، به طور خاص برای این منظور طراحی شده‌اند و از طول عمر بیشتری برخوردارند. در حالی که هارد دیسک‌های کامپیوتر در سیستم‌های مداربسته حداکثر 6 تا 12 ماه عمر می‌کنند، هارد دیسک‌های مخصوص این سیستم‌ها می‌توانند تا 5 الی 10 سال دوام بیاورند.